Voor gewoon goede en eerlijke producten!

Hoe veilig zijn wegwerpluiers?.

Hoe veilig zijn wegwerpluiers

Toen wij onze eerste 2 kinderen kregen zaten wij ook net als vele andere ouders standaard aan de reguliere merkluiers en van eigenmerk. Na verloop van tijd zijn we over gegaan naar natuurlijke merken. Maar waarom? U geloofd het bijna niet, maar ook luiers bevatten rommel.. Alles even op een rijtje over luiers van reguliere merken:

-       De toplaag bestaat uit polyestervezels, polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Synthetisch materiaal wat kan gaan broeien en zo de ideale plek voor schimmels en bacteriën vormt. En op een toplaag zit ook lotion, zoals zij zeggen om de billen te beschermen. Deze lotion bestaat uit:

o  Pétrolatum een minerale olie/gel (afvalproduct uit de petrochemische industrie) die etherische oliën aan de huid onttrekt. Hierdoor droogt de huid uit en kan er vroegtijdige veroudering ontstaan. Zorgt er tevens voor dat gifstoffen niet goed afgevoerd kunnen worden.

o  Paraffinum Liquidum een minerale olie (afvalproduct uit de petrochemische industrie) die de huid zacht laat voelen. Verstopt de poriën waardoor de huid niet meer goed kan ademen en afvalstoffen niet meer goed kan afvoeren.

o  Aloe Barbadensis Extract wordt gemaakt van de Aloë Vera plant. Werkt vochtinbrengend, genezend en verzachtend. Een veilig bestandsdeel.

-       De absorberende kern van luiers bestaat meestal uit witte korrels die er uit zien als suiker, dit is SAP (Super absorberend Polymeer) en wordt ook wel natriumpolyacrylaat genoemd. Deze korrels worden bij aanraking met vocht omgezet naar een soort gel. SAP in poedervorm kan irriterend zijn voor de huid en luchtwegen (bij inademen). Gezien dit in de kern van de luier zit, en dus niet in aanraking komt met je kindje, wordt het geacht veilig te zijn.

Soms wordt er ook gebruik gemaakt van fluff-pulp. Dit is een chemisch geproduceerde pulp gemaakt van gebleekte, zachte houtsoorten (of katoen of hennep). Door het chemische proces bevat fluff-pulp een (kleine) hoeveelheid chemicaliën zoals bijvoorbeeld ammonium.

-       En een luier heeft een waterdichte buitenlaag. Bij de meeste luiers bestaat deze laag uit plastic zoals Polyethyleen en/of Polypropyleen.

-       Luiers worden ook gebleekt. Dit gebeurt door een chemisch proces met chloor. Ook bevatten luiers synthetische inkt voor de plaatjes, kleurstoffen en synthetische lijm.

-       één merk luiers bevatten ook synthetische parfums.

 

Wat zouden wij aanraden?

 

Er zijn diverse merken die u kunt gebruiken die goed zijn voor de billen van uw kindje. Het milieuvriendelijkste is natuurlijk de uitwasbare luiers. Maar we begrijpen dat niet iedereen hierop zit te wachten. Maar u heeft wel gelezen dat niet alle wegwerpluiers zo onschuldig zijn als ze lijken. Hier de soorten wegwerpluiers die u beter kunt kiezen op een rijtje:

 

-       Muumi Baby luiers worden geproduceerd in Finland. Ze hebben zelfs het Ecolabel Nordic Swan, dat vooral veel zegt over de milieuvriendelijkheid. Je kunt ze kopen in 6 verschillende maten (vanaf 1 t/m 24 kilo) en ze hebben ook luierbroekjes nr 4 (vanaf 7 kilo) t/m 7 (t/m 26 kilo). Ze zijn wel prijzig, de Newborn is € 9,80 voor 25 stuks, de andere maten zijn € 19,95 maar elk pak verschilt van aantal.

Muumi Maat

aantal   luiers

1 Newborn (2-5 kg)

25

2 Mini (3-6 kg)

58

3 Midi (5-8 kg)

50

4 Maxi (7-14 kg)

46

5 maxi+ (10-16 kg)

44

6 junior (12-24 kg)

36

4 Luierbroekje (7-11 kg)

40

5 luierbroekje (10-15 kg)

38

6 luierbroekje (12-20 kg)

36

7 luierbroekje (16-26 kg)

34

-        

o  Onze ervaring: Wij zijn heel enthousiast over Muumi luiers. Zelf maken wij gebruik van Muumi Luiers, omdat deze fijn en sterk zijn. Het vocht wordt verdeeld waardoor het niet gaat hangen aan de billen. Hij sluit goed af waardoor je geen natte plekken krijgt, tenzij je natuurlijk een iets vollere luier hebt en een spuitluier krijgt, maar ja daar is geen 1 luier tegenop gewassen.

-       Bambo luier: zeer dun, absorbeert zeer snel en goed, geen pvc, witmakers, parfum of lotions en met Nordic Swan ecolabel. Als beste getest in Zweden en Denemarken. Ze zijn er in maat 1 (vanaf 1 kilo)  t/m 6 (t/m 30 kilo).

Bambo Maat

aantal   luiers

Prijs

1 Newborn (2-4 kg)

28

7,99

2 mini (3-6 kg)

30

7,99

3 midi (5-9 kg)

33

9,99

3 Midi grootverpakking

66 

18,99

4 Maxi (7-18 kg)

30

9,99

4 Maxi grootverpakking

60

18,99

5 junior (12-22 kg)

27

9,99

5 Junior Tall Bag

54

18,99

6 XL (16- 30 kg)

22

8,99

6 XL Tall Bag

44

16,99

Trainingsbroekje 5 (12-20 kg)

20

14,99

Trainingsbroekje 6 xl (18+ kg)

18

14,99

o  Onze ervaring: Wij hebben toen we over gingen stappen naar ‘’beter’’ eerst Bambo geprobeerd. Opzich zijn het fijne luiers, alleen zijn ze dun en vangen weinig op waardoor je ze vaker moet vervangen. Het vocht wordt ook op één plek opgevangen, alleen helemaal onderin waardoor hij als het ware ging hangen.

-       Pampers Pure protection luiers zijn vrij van parfum, lotion, latex, chloorbleekmiddelen en de 26 allergenen uit de EU lijst. De beste voor de gevoelige huid.

Pampers Maat

aantal   luiers

1 Newborn (2-5 kg)

35

2 Mini (4-8 kg)

27

3 Midi ( 6-10 kg)

22

4 Maxi (9-14 kg)

19

5 maxi (11+ kg)

17

o  Onze ervaring: Prima luiers! Ze zijn dun, maar de verdeling van de urine is er wel van voor tot achterin de luier.

Shop hier de luiers uit ons assortiment!

Bronnen:

https://vrijnatuurlijk.nl/

Groothandel Drogisterijartikelen

https://www.udea.nl/search/?qry=bambo

Geschreven door Barbara Boden op 9 april 2020

 


E-mailen
Bellen
Map