Voor gewoon goede en eerlijke producten!

We zijn toch allemaal opgegroeid met die kauwsnoepjes vitamine C?

De laatste weken horen we niet anders als, onder steun uw lichaam met extra vitamine C. Daarom is het niet meer als normaal dat er nu heel veel vitamine C verkocht en genomen wordt.

Ik ben net als ieder ander opgegroeid met die kauwtabletjes Vitamine C. Die kleine zure kauwtabletjes die je bijna als snoepjes kunt gebruiken. Ik zal u zeggen, zo kunt u ze ook best noemen, snoepjes. Heeft u namelijk wel eens uitgezocht wat dit product bevat?

Ingrediënten worden altijd weergegeven van het meeste inhoud, naar het minste. Dus van de eerste ingrediënt zit altijd heel veel in, het 2 e iets minder en ga zo maar door. Hier de ingrediëntenlijst van dit merk vitamine C 70 mg:

Suiker, maltodextrine, vitamine C (ascorbinezuur), antiklontermiddelen (magnesiumstearaat, siliciumdioxide), aroma, zoetstof (sucralose), kleurstof (riboflavine).

-       Het hoofd bestandsdeel is dus suiker.. en meer suiker als Vitamine C. meer als 70 mg per tabletje, dat is best veel..

Kijken we naar de ingrediënten van de kauw vitamine C 500 mg:

Suiker, vitamine C (ascorbinezuur), maltodextrine, antiklontermiddelen (magnesiumstearaat, siliciumdioxide), aroma, zoetstof (sucralose), kleurstof (riboflavine).

-       Dan zien we dat ook daar suiker meer in zit als de vitamine C, meer als 500 mg..

-       We kijken verder en zien. Natuurlijk de vitamine C die we nodig hebben. En er zitten antiklontermiddel in, Magnesiumstearaat. Dit is een E-nummer, E572. Magnesiumstearaat ontstaat door stearinezuur te mengen met magnesium sulfaat, een vrij onschuldig chemische stof.

-       En er zit een antiklontermiddel in, Siliciumdioxide. Dit is ook een E-nummer: E551. Inademing van kristallijn siliciumdioxide-poeder kan leiden tot stoflongen. Naar oordeel van IARC (International Agency for Research on Cancer) is kristallijn siliciumdioxide kankerverwekkend, hoewel er nog verschil van mening bestaat over de vraag of daarvoor wel of niet eerst longfibrose (stoflong) nodig is.

-       Siliciumdioxide bevat ook Nanodeeltjes, die niet oplossen in de darmen. De nanosilicadeeltjes blijken hun nanovorm tot in de darmen te behouden. Het is niet bekend wat de schadelijke effecten zijn van nanosilica.

-       Er zit Maltodextrine in, dat is een normale stof die in bijna elke voedingssupplement zit. Het is een hoogwaardige Koolhydraat die wordt gewonnen uit mais en wordt gebruikt als bindmiddel.

-       Er zit aroma in, om het naar citroen te laten smaken.. (Er zit namelijk niks met echte citroenen in..)

-       Er zit zoetstof (E nummer E955) in. Maar waarom? Er zit toch al suiker in?

-       En als laatste zit er kleurstof in, riboflavine. Weer een e-nummer: E101. Riboflavine is ook bekend als Lactoflavine of vitamine B2. Het is een geel pigment dat in kleine hoeveelheden voorkomt in zowel plantaardige als dierlijke cellen.

Bronnen:

Wikipedia.nl

https://www.rivm.nl/nanotechnologie/voeding/sas-in-voedsel

https://www.roter.nl/ 
E-mailen
Bellen
Map