Voor gewoon goede en eerlijke producten!

Waarom u beter niet kunt kiezen voor de meeste reguliere verzorgingsmerken.

Veel mensen weten dat er natuurlijke voedingssupplementen zijn, maar weten niet dat dit ook is op het gebied van verzorgingsproducten er is.

Heeft u wel eens gekeken naar de ingrediënten op uw fles shampoo of douchegel?

Als u producten pakt zoals één van de bovenstaande, zult u als één van de eerste ingrediënten zien dat er staat: Sodium Laureth/ Laurier Sulfate of Natriumlaurylethersulfaat

Zowel Sodium Lauryl Sulphate (SLS) als Sodium Laureth Sulphate (SLES) zijn surfactants (of oppervlakte actieve stoffen). Dat zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen. U kunt uw huid er mee reinigen. Ze produceren schuim en maken producten beter smeerbaar.

Het grote nadeel van surfactants is dat ze buiten talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Daardoor wordt de huid flink verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid. Ook kun je last krijgen van puistjes en rode vlekken doordat de huid denkt ''oei de huid is droog, we moeten extra talgproductie aanmaken''.

Deze stoffen veroorzaken een hele droge (hoofd)huid die gaat jeuken en schilfers veroorzaken, maar het kan ook de andere kant op werken, je krijgt na een dag of een paar dagen een zeer vette huid.

Huidirritatie door Sodium Lauryl Sulphate

Sodium Laureth Sulfate is de grootste op het gebied van huidirritatie. Het werkt zelfs zo irriterend dat deze stof standaard wordt toegepast in onderzoeken om kleine stukjes huid te irriteren zodat daarna het kalmerend effect van nieuwe cosmetische ingrediënten gemeten kan worden. Sodium Lauryl Sulphate maakt al in een heel lage concentratie de buitenste huidlaag stuk. Het wordt daarom ook weleens gebruikt om andere werkzame stoffen dieper in de huid te laten dringen. Maar of je daar nou mooier van wordt…

SLS (of Sodium Laureth Sulfate) is dus eigenlijk wel een stof die je zou moeten vermijden. Helaas wordt het door producenten toch nog regelmatig gebruikt in cosmetica, omdat het een heel goedkoop ingrediënt is en veel schuim geeft. Je ziet het met name op de ingrediëntenlijst van shampoos terug.

En Sodium Laureth Sulphate?

Veel mensen verwarren Sodium Lauryl Sulphate met Sodium Laureth Sulphate. Dit is  ook een zogenaamde surfactant, maar werkt veel minder irriterend. Ook deze stof wordt  toegevoegd om producten te laten schuimen. Toch moet je met een gevoelige huid uitkijken voor Sodium Laureth Sulphate. Of het je huid daadwerkelijk irriteert hangt erg af van de concentratie die in het product zit en of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Een goede stelregel is dat als je huid strak aanvoelt na het wassen het product voor je huid te heftig is. Gebruik een product met sodium laureth sulphate in ieder geval niet te vaak, gebruik er niet al te veel van en spoel het goed af met water.

Kies daarom voor milder product voor uw huid!

Sodium coco sulfate is een milde tenside, gemaakt van plantaardig laurinezuur (uit natuurlijk kokosvet) en natrium. Chemisch gezien is het dezelfde familie als Soldium Laureth/laurier Sulfate. Beiden zijn producten uit kokosvetzuur, welke gesulfateerd worden om een oppervlakte actieve wasstof te vormen. Er is echter een groot verschil in agressiviteit. Het verschil tussen SLS en Sodium Coco sulfaat is een kwestie van zuiverheid. Kokosolie bestaat uit een groot aantal vetzuren. Om Sodium Coco sulfaat te maken, gebruikt de fabrikant een mengsel van deze vetzuren. Dit laat hij dan reageren met sulfur en vervolgens met zout. Het uiteindelijke product is een stuk milder dan SLS, welke lauryl alcohol gebruikt als basis. Ook bevat Sodium Coco Sulfaat geen kankerverwekkende bijproducten zoals dioxaan. Dit in tegenstelling tot het beruchte ingrediënt SLS. Het is biologisch afbreekbaar en geproduceerd volgens de richtlijnen van natuurcosmetica. Vanwege zijn goede waseigenschappen heeft elke oppervlakte-actieve stof wel een zekere "agressie". Het is belangrijk om niet te focussen op een enkel ingrediënt, maar op de totale formule. De concentratie van sodium coco sulfate in de producten van Lavera is tussen de 1 en 4 %. Andere actieve stoffen als aloë vera verzachten bovendien de agressiviteit ervan."

Wilt u weten welke merken wel/ geen SLS bevatten? Vraag het ons!

In onze webshop vindt u producten die geen SLS bevatten (Alleen op de uitverkooppagina). Neem gerust een kijkje!

Geschreven door: Barbara Boden

Bron: 

https://www.solobiomooi.nl/blogs/kennis/sls-in-shampoo/

https://www.dr-jetskeultee.nl/

E-mailen
Bellen
Map